Franse multinational met oog voor Zaanse duurzaamheid

/, Nieuws/Franse multinational met oog voor Zaanse duurzaamheid

Franse multinational met oog voor Zaanse duurzaamheid

“Juíst als energieleverancier en technisch dienstverlener kunnen we fors bijdragen aan een duurzamere samenleving. En ja, deze ambitie kost tijd, maar levert ook veel op. Een toekomst voor onze volgende generatie medewerkers bijvoorbeeld.”

Aan het woord is Pieter Blok, manager Duurzaamheid bij Engie Services West in Zaandam. Zijn uitspraak is typerend voor de betrokkenheid van het bedrijf als het over duurzaamheid gaat. Met drijvende zonnepanelen in de vijver rond het hoofdkantoor, de (eerste) bidirectionele laadpaal op eigen terrein en de ontwikkeling van een warmtenetwerk als vervanger van de verwarmingsketel doen ze inderdaad een behoorlijke duit in het duurzame zakje. Daarnaast helpen ze collega bedrijven en eigenlijk de hele industrie met besparing op energie, dit duurzaam op te wekken en door duurzame technieken te integreren. Vaak investeren ze zelf ook in de verworven oplossingen. Ik zeg généreux.

In 2016 heeft er in het voormalige Ahold kantoor een flinke renovatie plaatsgevonden waarbij de bestaande installaties grotendeels zijn vervangen. Onder deze installaties vallen onder andere de luchtbehandelingskasten met warmteterugwinning, nieuwe LED-verlichting en nieuwe Cv-installaties plus het opheffen van circulatieleidingen en ultrasone bevochtiging. Met deze verbouwing is het energielabel van Engie gestegen van een F-label naar een A-label. Ik zeg chapeau!

Het is opmerkelijk hoe vooral grote bedrijven verschillend reageren wanneer het op verduurzamen aankomt. We weten allemaal dat wat betreft het milieu, het klimaat en de vernietiging ervan, het vijf voor twaalf is. Of zoals sceptici zeggen: vijf óver twaalf. Toch kiezen sommige bedrijven voor het voortdurend vooruitschuiven van noodzakelijke acties. Of om het onderwerp überhaupt op de agenda te zetten. ‘Ik heb geen tijd, wie moet dat intern oppakken dan?, wat kost dat?’ zijn veelgehoorde uitstel-argumenten. Tegen hen zou ik graag willen zeggen: besparing op energieverbruik – op welke manier dan ook – is winstgevend. Voor de mens, voor het milieu en voor de portemonnee. Het is mede dankzij bedrijven als Engie – dat zich zowel individueel als collectief inzet – dat deze noodzakelijke transitie zich voortzet. Blok: “Weet je, tijd is slechts relatief. De verloedering van onze planeet echter niet”. Ik zeg amen.

In samenwerking met Green Business Club Nederland en gemeente Zaanstad wordt Green Business Club Zaandelta opgericht voor een duurzamer bedrijventerrein Westerspoor en Zuiderhout: het Zaandeltagebied. Engie Zaandam is gastheer, inspirator en motivator bij deze totstandkoming.

 

By |2017-12-29T10:53:01+01:00december 29th, 2017|Categories: Duurzaamheid, Nieuws|0 Comments